1965 “Arms and the Men” van Shaw

Walter Roozendaal meldde ons:
” Onderstaande foto’s betreffen niet de Midzomernachtsdroom uit 1966, maar een ander stuk: ‘Arms and the Men’ van Shaw.
Waarschijnlijk uitgevoerd in 1965.
Ook geregisseerd door Gelijn Molier die toen Provinciaal Toneeladviseur was. Dat het lyceum hem inhuurde was bijzonder: provinciaal toneeladviseurs waren beroeps die amateurtoneel ondersteunden.

Het lyceum was een traditie aan het ontwikkelen van een jaarlijks toneelstuk door leerlingen, telkens onder regie van Gelijn Molier. Volgens mij was ‘De getemde feeks’ van Shakespeare het eerste. Dus ‘Arms and the Men’ werd uitsluitend door onze eigen leerlingen gespeeld.

Daarnaast waren er ook interscholaires: avonden die gevuld werden met acts van leerlingen van het Gemeentelijk Lyceum, de Rijks HBS uit IJmuiden en het PiusX-college uit Beverwijk. En misschien nog een school? Jaarlijks uitgevoerd in de Stadsschouwburg van IJmuiden.
Ik herinner me zo’n avond, waarop één van de scholen een deel uit een Griekse tragedie uitvoerde (ik dacht ‘De Perzen’), met een enorme rij van gemaskerde leerlingen die slingers over het toneel liepen terwijl ze een rei à la het Griekse koor reciteerden. Iets wat door leerlingen van de andere scholen totaal niet begrepen werd, en waar ze helaas hartelijk om werden uitgelachen. Maar op dezelfde avond was er ook een schitterende duo, met een op drumstel begeleide uitvoering van gedichten van Paul van Ostaijen!

Eén jaar hebben de scholen voor de interscholaire de handen ineen geslagen met een project, waar leerlingen van alle drie de scholen gezamenlijk aan deelnamen. En dat was die Midzomernachtsdroom. Vandaar dat het zinnig was om daarbij te vermelden welke spelers van het Gemeentelijk Lyceum afkomstig waren.”

Dit werd uitgevoerd in de Vredesvorstkerk door spelers van het Gemeentelijk Lyceum.
Hier onder Rob Bleeker als generaal Petkoff die een kus krijgt van dochter Raina.

Foto 7

Na de voorstelling met v..l.n.r. Kees Bonekamp, Geert van Wielink (Lyceum), Tanja ?, Gelijn Molier (regisseur), Henk van Wielink (Lyceum), Rien de Vos (Lyceum), Rob Bleeker (Lyceum), Walter Roozendaal (Lyceum) en Joke Zijp (Lyceum).

Foto 8